Kako je trenutno u toku upis u početnu grupu orijentalnog plesa, u fazi sam osmišljavanja prvih časova. S obzirom da su mi misli orijentisane u tom pravcu, setila sam se i svojih prvih časova. Tim povodom sam želela da podelim sa vama kako je izgledao moj prvi čas orijentalnog plesa.

Još 2011. sam odlučila da ću se upisati na orijentalni ples. Odlučila sam ja i ranije, ali nisam bila toliko sigurna u sebe da zapravo načinim taj korak, već sam tu odluku donela 2011. godine. Međutim, zbog smrtnog slučaja sam bila sprečena da odem na svoj prvi čas, ali to me nije odvratilo od želje. Naprotiv, ta želja je još više rasla u meni i u septembru 2012. godine sam otišla na svoj prvi čas.

Čudan splet okolnosti je doveo do toga da me spreči da odem na baš prvi prvi čas te grupe, već na drugi, koji je za mene bio prvi. Koliko zamršeno, zar ne? Neverovatno je koliko me je nešto svaki put pokušavalo da spreči da odem na svoj prvi čas. Međutim, ja na to nisam gledala kao na prepreku već kao na test – test u kojem je život hteo da proveri koliko sam zapravo uporna. Taj test sam prošla.

Moj prvi čas orijentalnog plesa

Pre odlaska na prvi trening, iskreno, nisam znala šta da očekujem. Za mene su u tom momentu orijentalne plesačice bile posebna bića, princeze, koje dele sreću i šire pozitivnu energiju gde god se pojave i ono što sam znala je da želim da budem jedna od njih. Želela sam da budem ta posebna devojka koja će razveseliti sve svojom energijom i oduševiti ih mističnim pokretima i fantastičnim kostimom.

Došavši u salu, upoznala sam se sa instruktorkom i otišla da se presvučem. Obukla sam helanke, majicu i stare čarape u kojima smo trenirali, i ušla sam u salu i zauzela poziciju ispred ogledala. Instruktorka se predstavila za sve nas kojima je to prvi čas (nisam bila jedina koja je propustila baš prvi prvi) i ukratko nam predstavila orijentalni ples i zatim smo prešli na zagrevanje.

Nakon dobro zagrejanih mišića, prešli smo na početni stav. Instruktorka nam je pokazala kako treba da izgleda naš početni stav iz kojeg se dalje rade svi pokreti. Pozicija tela mi je bila interesantna, a posebno pozicija ruke odnosno šake. Bilo mi je neverovatno zadivljujuće koliko šaka može da izgleda ženstveno za samo par poteza prstiju u toj jedinstvenoj pozi.

Prvi pokreti koje sam naučila su bili pokreti kukovima i to udarci u stranu, a zatim smo radili pokrete ramenima i grudima. Tokom pokušavanja svih pokreta smo uvek imali istu pozu ruku i tela jer je držanje veoma bitno kako da bismo lepo izgledali, tako i da se ne bismo povredili. Poslednjih par minuta treninga je bilo posvećeno istezanju kako bismo maksimalno sprečile velike upale mišića. Nakon toga sam srećna i zadovoljna otišla kući i jedva sam čekala sledeći čas!

Milica Leštarić 2014.

I šta mislite, koju sam upalu mišića dobila posle prvog treninga? Pogađajte.

Ono što svakako nisam očekivala jeste da ću posle prvog časa dobiti upalu mišića RUKU! Kada god sam gledala orijentalne plesačice, nekako mi je uvek sve delovalo da se dešava oko stomaka i da će to biti problem i da će mi se ti mišići prvi upaliti, ali sam se prevarila. To je možda jedino očekivanje koje sam imala, a koje se ispostavilo da nije tako.

Prvi čas orijentalnog plesa – utisci i zaključci

Kada sam dobila upale mišića ruku na prvom času, radeći i učeći samo neke od osnovnih pokreta, shvatila sam da je ovo jedan izuzetno zahtevan ples i da treba dosta truda i rada da biste došli do onoga što želite da budete. Baš kao i u svemu u životu.

Svoj prvi nastup sam imala 8 meseci nakon prvog časa, a u tom periodu je veliki broj devojaka odustao. Zašto? Neke nisu mogle da se usklade, a neke jer su očekivale da će naučiti sve odmah, što je nemoguće. Da biste došli do toga da plešete kao princeze, potrebno je mnogo truda, rada i vremena, a veoma je bitno da ste odlučne da ćete u tome uspeti.

U prvoj godini učenja nisam propustila niti jedan jedini čas. Čak i kada sam bila prehlađena sam dolazila na časove. Što sam više upoznavala ovaj ples, više sam se zaljubljivala u njega, ali sam naučila i da zavolim sebe onakvu kakva jesam i da kroz ovaj ples pokažem svoja osećanja.

Svima koji želite da odete na svoj prvi čas orijentalnog plesa, želim da vam kažem da ne odustajete. Nemojte da vam bilo šta stvara prepreku za nešto što volite i želite. Pokažite sebi da uvek možete postići ono što ste zamislili i izvucite iz sebe maksimum. ♥