Orijentalni ples je odličan način da ostaneš u formi, izgradiš samopouzdanje i ostaneš zdrava bez obzira na svoje prethodno plesno iskustvo.

Kao jedan od najstarijih plesova, orijentalni ples unapređuje balans, jačinu, varenje, koordinaciju i samopouzdanje, a u isto vreme će vam doneti zabavu i zadovoljstvo.

1. Izgradi mišiće i oblikuj telo

Koristeći specifične pokrete, uz orijentalni ples će vam se stvoriti i izgraditi mišići za koje možda i niste znali da imate. Pokreti su kroz istoriju stvoreni da izgrade žensku figuru, a posebno gluteus, stomačni mišići i butine. Odličan trening za telo iako nećete ni imati osećaj da zapravo vežbate.

2. Podiže samopouzdanje i donosi nova poznanstva

Izgrađivanjem mišića i oblikovanjem tela usled vežbanja, prirodno će se povećati i samopouzdanje. Plešući ovaj ples, ali i veliki broj drugih plesnih formi, luči se endorfin i dopamin u vašem telu – hormoni koji vam daju da se osećate dobro. Garantovano vam je da ćete posle svakog časa otići s dobrim osećajem o sebi, a kako budete savladavali orijentalnu tehniku, radićete i više pokreta što će vam dodatno podizati samopouzdanje. Na časovima orijentalnog plesa upoznaćete nove ljude koji imaju slična interesovanja kao i vi. Kroz dalje učenje orijentalnog plesa, zajedno ćete ići na razne nastupe i radionice gde ćete u isto vreme ostvarivati nova poznanstva, ali i učiti nove pokrete i kombinacije.

3. Balans i držanje

Orijentalni ples sadrži dosta pokreta iz Joge i Pilatesa koji se fokusiraju na kičmu, kolena i karlicu. Vaša leđa, kolena i karlica moraju biti u pravilnom položaju kako bi pokret i bili pravilno, ali i zdravo odrađeni. Orijentalni ples sarađuje sa vašim telom, a ne ide protiv njega, stoga pružanjem pravilne pozicije tela možete se osloboditi stresa i tenzije. Postaćete fleksibilniji vremenom i određeni položaji tela će vam postati normalni.

4. Reguliše PMS simptome

Specifični pokreti orijentalnog plesa kao što su kružnice, kamile i osmice, ojačavaju mišiće karlice. Time se poboljšava cirkulacija u tom delu tela i mišići se oslobađaju stresa i zgrčenosti. Na taj način se smanjuju i menstrualni bolovi, a veliki broj trudnica koristi ove vežbe za ojačavanje mišića za lakši porođaj.

5. Meditacija

Orijentalni ples može da vam donese iskustvo meditacije, posebno kada se istežete ili radite sa muzikom ili stilom koji ima relaksaciono dejstvo. Ženstveni pokreti i vežbe doprinose najdubljoj formi ekspresije pokreta tela. Vaš um se opušta nakon teškog dana na poslu i u potpunosti je prisutan u umirujućoj atmosferi. Od ovog osećaja ćete ubrzo postati zavisnici što će vam stvarati želju za još časova 🙂